Сръбска медия нарече българското посещение в Битоля "фашистки марш"

"Политика" е собственост на близък до президента Александър Вучич
28 апр 2022 18:00, Нели Христова
40
Сръбска медия нарече българското посещение в Битоля "фашистки марш"
Снимка: БГНЕС

Най-старото проправителствено сръбско издание "Политика" повтори всички антибългарски писания от РС Македония от последните две седмици. Този път повод за "общата скопско-белградска атака" е откриването на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. В текста не е пропусната нито една опорка от антибългарската риторика на македонските политици, но изданието си позволява да определи българската делегация в Битоля като "фашистки марш", предаде репортер на БГНЕС. Изданието наскоро бе закупено от близък до президента Александър Вучич "предприемач".

Агенция БГНЕС публикува без съкращения текста в "Политика", който е озаглавен: Българската подривна дейност на фашистките колаборационисти разгневи македонците

Приказките обикновено започват с изречението: „Имало едно време...“, носят някои уроци за добродетели и недостатъци и имат щастлив край. Но случилото се наскоро под македонското слънце в Битоля - града на почетните консули, колкото и нереално да изглежда, за съжаление, не е приказка.

Затова можем да започнем сагата за това събитие така: 77 години след победата над фашизма в Северна Македония този бич от миналото се превърна в актуална тема. „Добросъседската” държава изпрати в Северна Македония своята делегация, състояща се от министър-председателя на България, вицепремиер, министъра на външните работи, бившия министър на външните работи и бившия министър на отбраната, за да унижи за пореден път македонския народ чрез откриване на Българския културен център в Битоля, .наречен „Ванчо Михайлов”. А той беше убеден сътрудник на Хитлер, Мусолини, Павелич, българския цар Борис III...

През онези мрачни времена идентичността на македонския народ не само беше оспорвана, но беше и потъпкана от фашисткия ботуш. Дали името на културния център всъщност крие посланието „Това е България“? В страна, където сътрудниците на Хитлер, като част от окупационната българска армия и полиция, затварят всички евреи от Щип, Скопие, Кичево и ги изпращат в лагера Треблинка. 7 144 от тях са убити. 30 000 сърби са откарани с вагони за добитък от Скопие в окупационната зона на Вермахта, а по-малък брой в лагери в Германия и България. Тези данни се намират в Мемориалния център на Холокоста на евреите от Македония в Скопие.

Този български акт, който реабилитира нацистката и фашистка идеология, беше популяризиран ни повече, ни по-малко от Кирил Петков, българския министър-председател. И това не беше всичко. Нокаутът е изказването му, че е „мост между две държави“ в момент, в който българската официална политика смята, че Северна Македония може да влезе в ЕС само като страна, населена с хора от български произход и че българите трябва да са част от Конституцията РСМ. Разбира се, освен твърдата позиция, че в Македония живеят над 3 500 официални българи и че са им отнети правото на самоопределение, Петков и неговите сътрудници смятат, че в България няма македонци. Въпреки че Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че правата на македонците в България са отнети и държавата трябва да им позволи да живеят като македонци.

Петков е възпитаник на Харвард с прозападна ориентация, за разлика от Румен Радев - президента на България, който е възприеман като проруски настроен. Сблъсъкът на две идеологии, идващи от София, показа подобен проблем в Украйна, където се сблъскаха неонацисти и антифашисти.

Македонското ръководство, като се започне от президента, премиера, външния и вътрешния министри, заяви, че това е директна провокация, а Димитър Ковачевски се опита да обобщи целия проблем, като подчерта: "Антифашистката ориентация е част от нашата национална идентичност", признавайки, че този ход на българските държавници събудиха духовете от миналото на македонския народ, като насърчиха езика на омразата и породиха отново недоверие към онези, които се бориха успешно. „Затова напълно разбирам гнева на македонския народ“, посочи Ковачевски.

Но остават редица отворени въпроси.

Как "домарширува" българската делегация към Северна Македония? Не може ли Министерството на правосъдието да излезе с позиция, че този български център не може да бъде регистриран под това име? Възможно ли е никой от изпълнителната и съдебната власт на Македония да не знае с какво намерение Петков влиза в Северна Македония и никой да не попречи на намеренията му? Ако пък е вярно, че не са знаели за българския план, тогава защо не присъстваха на откриването на КЦ като домакини и не подкрепиха предлагания от Петков „мост на приятелството“?

Призракът на фашизма обаче отново се появи под македонското небе. „Ясното слънце“ залезе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърболя, какво да ги правиш. Те във всичко са най, и най вече в любовната сфера, ха- ха! самочувствие до небесата а на какво отгоре? Елементарни хора и колкото по - елементарни, толкова по - нагли. Изядоха голямото дърво и сега гледат да си върнат чрез така наречената Македония. А нашите *** като нищо ще налапат въдицата. Може да се каже че вече е станало щом ще откриваме културен център на държава с неустановен произход от историческа гледна точка.
28
0
 
3
 
! Отговори
Сърбежи преди 2 години
Тия глупци да не дават много определения.
27
0
 
6
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Сърбите н стават за нищо - жалки нещастни шовинисти! Мястото им е при убиеца Путин - никой друг не ги иска!
26
0
 
5
 
! Отговори
Е преди 2 години
Явно са сметнали, че е дошло време да напомнят директивите !
25
1
 
5
 
! Отговори
logitech m510 преди 2 години
Дойдоха такива времена където като те нарекат ,,фашист'' си е равносилно на ,,миротворец''.А Сърбия се напъва за Евро Съюза,а се въоръжава с китайско оръжие по поръчка на Кремъл.Най-големите фашаги на Балканите са сърбите.Военизирани шовенисти.И на тях им се ще да ,,освободят'' бившите членки на СФРЮ от ,,фашистите'' ама не им стиска.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия 2 се обади пак. Сякаш на някой му дреме. Солтяшацииите на путинистанн
23
2
 
7
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Горд съм, че съм българин - щом сърбетата ***!Да живее България!Слава на Украйна!
22
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 2 години
Как само 60 000 жертви? Нещо си изпуснал едни 80 000. Официалния общ брой жертви на войната в Югославия беше 135-145хил. Сърбите всяка година почитата техните жертви. Всичките 3419 военни и цивилни, които НАТО им изби. Ако математиката не ти е силната страна това оставя 132-142хил. жертви на Сръбския кръвопиец. И понеже не смееха да се бият с Хърватската армия и не водиха и едно сражение жертвите са САМО цивилни. 8000 в Сребреница това е капка в морето. Твърдят че от 140хил поне 19 хил са военни
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересен коментар от нация, която извърши най големия Геноцид в Европа. След нацистите . Над 8000 цивилни убити като кучета в Босна. Десетки хиляди изнасилени жени и деца. Всичко е усвидетелствано и произнесена присъда за Геноцид в Сребреница. От веждународен трибуналТова е само в един град в Босна. Над 60000 жертви. Повечето цивилни от не-Сръбското население. При войната в бивша СФРЮ. Руснаците още не могат да ви бият. МНОГО сте добри в тия неща.
20
1
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Външно няма ли да се задейства. Нещо, протестна нота няма ли да има. А, кранчето на патока е у нас. Няма да им взимаме на гориво, просто ще го спрем. Да си го вкарват от другаде. И току виж не са затворили някои глави от преговорите за членство в ЕС.
19
2
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 19: Сърбия е малко над 67 000 км2. Косово вече не е в Сърбия. Сърбите навсякъде показват население от сърби и не казват, че става дума за сърбите в бивша Югославия. В самата Сърбия населението е малко над 6 милиона. Като на север от Дунав във Войводина са предимно унгарци около 1 млн. и румънци около 0,5 млн. А в Метохия са около 0,5 млн, бошнаци и албанци.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тито, Сталин, Димитров излъгаха сърбите и им взеха Македония. Псувайте, сърби. Псувайте Тито.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия е до Дунава и Белград. Зад Дунава е Унгария.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия е геноцидна нация. Извърши геноцид и беше съдена. Сърбия е фашистка.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Руско-Турската война 1878г. е била Конституционна монархия с парламентарна система от стари партий по учредяване и организиране на партийно-парламентарна дейност в Европа за създаване на общество от смесен тип монархо-републиканско естество характерно за преходен период за развитие от феодализъм към капитализъм зародил се с изменение на обществено производствени взаимоотношения и производителни отношения в участие на класите с труд,средства,тех.мощност,дейност без аристокрация с 1 княз/цар
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия е 75 000 кв.км. с БВП с 30% по-нисък от нашия и население с 800 000 по голямо. Вдигат заплатите на държавната администрация, за да си вдигат изкуствено средната заплата и само за това говорят. Иначе са бедни и гладни та дрънка. Но Вучич си мечтае за Югославия и доброто старо време, когато все пак трябваше да се съобразява някой с тях. Сега ако не ти харесва какво казват просяците можеш просто да ги подминеш. Думите им са празни, действията им на ***.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист Вучич каза, че България е малка, обаче като си погледне територията, се оказва сърбежа по малка от БГ :))) Представи си унгарците да си вземат Воеводина с Нови Сад а ние да си вземем нашите земи, то нема нищо да остане от сърбежите :)))
12
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Вучич се вживява в ролята на Тито и си мисли, че може да суче мляко от две места както беше през Студената война. Да не стане от два стола на земята плюс още териториални загуби....
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ботев го е казал най-добре. Тежко брате се живее сред глупци неразбрани... Играят по свирката на Русия и повтарят заучените фрази от едно време. Коминтерна умря и изгни, но те не могат да не му надигат костите периодично и да си мечтаят за прогнилото минало. Сърби свърши се с Югославия. Не сте вече никаква сила, нито в Европа, нито на Балканите. Едно Косово ви се зъби и нищо не можете да направите. Който не е решил не се е отцепил от вас. Всичките ви думи са вятър. Бутафория по комунистически!
10
2
 
8
 
! Отговори
Боб преди 2 години
На Сърбите не им е лесно, продават се на Русия от любов и страх, продават се на Китай оти требе и пара.. И сега ако им кажат атакувайте, атакуват.. За това Бълканите сме критична територия, защото целуваме *** на Русия и оне като кажат биите се ние скачаме и се бием помежду си..